L’AMICAL DE MAUTHAUSEN I ALTRES CAMPS

PARTICIPA EN ELS ACTES D’ALLIBERAMENT

DEL CAMP DE MAUTHAUSEN

Enguany, correspon a la nostra delegació pronunciar un discurs durant la cerimònia internacional a Mauthausen davant les delegacions de 21 països

Els dies 9, 10 i 11 de maig, l’Amical de Mauthausen viatjarà un cop més a Mauthausen, recordant els 75 anys de l’exili, per retre homenatge als qui allà foren internats i, especialment, als deportats republicans.

Malgrat trobar-nos en un moment de dificultats importants, en què l’únic suport econòmic per part de les institucions arriba des dels governs municipals, i tot i l’esforç que representa per a una associació com la nostra, l’Amical, exercint un acte de responsabilitat vers la memòria dels deportats republicans, no pot faltar a aquesta cita.

Aquesta cerimònia reuneix delegacions de 21 països i la nostra entitat, que agrupa els antics deportats i les seves famílies i amics, no hi ha faltat mai des de 1962, any en què es fundà l’associació i s’inaugurà el monument per subscripció popular.

A diferència d’altres països, on els deportats reben honors i són considerats herois nacionals, la lluita per la democràcia i la llibertat que van encapçalar els republicans encara no ha estat plenament reconeguda en el nostre país. Per això mateix, però, som conscients de la importància de la presència d’autoritats en aquests actes com un primer pas cap a aquest reconeixement públic i institucional. Volem, doncs, agrair l’assistència del Director General de Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya, Sr. Miquel Puig; dels membres del grup parlamentari de la CUP; de les Sres. Júlia de la Encarnación i María Petra Jiménez, regidores dels ajuntaments de Sant Celoni i Santa Coloma de Gramenet, respectivament; i de l’ambaixador d’Espanya a Viena, Sr. Alberto Carnero.

El viatge no es limita, però, a l’homenatge, sinó que vol ser una eina d’educació i formació ens els valors democràtics i de prevenció del feixisme. Per això, també és important que ens acompanyin alumnes de batxillerat de l’Institut Baix Montseny, de Sant Celoni i dels Instituts Lluís de Peguera i Pius Font i Quer, de Manresa, així com membres de diferents associacions de Santa Coloma de Gramenet i l’associació Pozos de Caudé de Terol. Valorem molt positivament el seu compromís envers la memòria de la deportació republicana, atès que la consciència de l’horror que allí es va viure ha de convertir aquests joves en ciutadans més preparats per combatre les idees xenòfobes i extremistes que amenacen de nou Europa.

Amb tots ells visitarem els diferents llocs de memòria: Gusen, Hartheim i Mauthausen i participarem en els actes d’homenatge internacionals, en trobades amb altres delegacions i en activitats pedagògiques com fem any rere any.

Enguany, però, hem rebut l’encàrrec i l’honor de pronunciar un discurs davant de les 21 delegacions de països de tot el món durant la cerimònia internacional a Mauthausen el diumenge dia 11. A l’appelplatz del camp, testimoni sinistre del patiment de tants homes i dones, la nostra veu ressonarà un cop més per renovar el nostre compromís i pronunciar ben alt el MAI MÉS que els deportats van prometre defensar després de l’alliberament dels camps.

AMICAL DE MAUTHAUSEN I ALTRES CAMPS

Barcelona, maig de 2014

Share →

Deja un comentario